30 September 2007

Revolusi Dari Atas Talian

terima kasih tolimoli
video asal SBS Australia

Protes Baru di Burma


Hampir seribu orang mengadakan demonstrasi di kota raya Rangoon, bandar utama di Burma. Walaupun sudah masuk hari ke-3 pihak rejim tentera melakukan pembasmian protes secara ganas, rakyat tetap keluar beramai-ramai di jalan raya.

Jumlah kali ini dilaporkan lebih kecil daripada jumlah yang mengikuti perarakan para sami Buddha tempoh hari. Para demonstran melaungkan slogan-slogan anti junta dan pro demokrasi sebelum dipukul oleh pihak berkuasa anti-rusuhan.

Demonstrasi dan protest ini adalah bertujuan untuk mengalu-alukan kedatangan delegasi khas dari PBB Ibrahim Gambari. Duta besar UK ke Burma, Mark Canning berkata bahawa pekung di dada dapat disorok, tetapi tekanan tetap ada.

Di tengah-tengah pekan kecil Pakokku, ratusan sami Buddha didapati mengetuai perarakan aman ribuan demonstran. Stesyen TV milik kerajaan terdahulu mengisytiharkan keadaan Burma sekarang sudah kembali aman dan tenang. Stesyen TV itu juga turut melaporkan bahawa di sebuah negeri di utara Burma -- Kachin, perhimpunan pro kerajaan telah di adakan. (sumber: BBC World)terima kasih
tolimoli
video asal SBS Australia

DSAI Akan Dedahkan Lagi Baki "Pita Lingam"


DSAI berkata bahawa nama Tun Ahmad Fairuz disebut di dalam bahagian kedua "pita lingam" itu. DSAI berkata, "[p]ada bahagian kedua klip itu personaliti lain akan kelihatan. Di dalam klip itu juga nanti, nama Ahmad Fairuz disebut oleh VK Lingam."

Kalau sebelum ini tiada petunjuk yang menunjukkan bahawa VKLingam sedang bercakap dangan Tun Ahmad Fairuz yang ketika itu masih memegang jawatan sebagai Ketua Hakim Malaya, kali ini pada pita kedua semuanya kelihatan terang.

"Menarik untuk diperhatikan ketua hakim sudah menfikan (pembabitan beliau). Saya suka sangat tengok dia mempertahankan diri selepas ini", katanya lagi di Forum bertajuk 'From Nurin to chief justice: A collapse of law and order?'.

Responnya kepada panel bebas yang dibentuk kerajaan katanya, "adakah kita patut biarkan sahaja pihak eksekutif menetapkan apa yang sepatutnya ditetapkan oleh pihak kehakiman? Naifnya."

Beliau akan mendedahkan bahagia kedua "pita Lingam" itu "pada masa yang sesuai." (sumber: malaysiakini)

29 September 2007

From Nurin to Chief Justice A Collapse of Law and Order?

peringatan !!!

29 Sept 2007
2:15pm - 4:30pm
Corus Hotel,
Jalan Ampang,
50450 Kuala Lumpur,
Malaysia

Speakers: Anwar Ibrahim (Ketua Parti Keadilan, Former Deputy Prime Minister)
Tunku Abdul Aziz (Transparency International)
Bar Council Representative
Datuk Syed Ahmad Idid (Former High Court Judge)

Penganjur: Institut Kajian Dasar (IKD)

"Suruhanjaya diRaja!" - Pemuda BA


Siasatan kesahihan klip video yang memaparkan perbualan telefon antara VK Lingam dengan seorang yang dikatakan sebagai Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz untuk menetapkan perlantikan hakim-hakim dapat dikenal pastidengan menubuhkan suatu Suruhanjaya Siasatan diRaja bukannya suatu panel bebas yang diragui kebebasannya.

Itulah kesimpulan yang boleh diperolehi hasil daripada kenyataan oleh kedua-dua orang pemuda dari Barisan Alternatif (BA).

Lagi, kata Shamsul Iskandar, Ketua Angkatan Muda KeAdilan (AMK), AMK menolak penubuhan panel siasatan bebas kerana ia tidak mempunyai kuasa menjalankan siasatan penuh. Beliau berkata demikian ketika membuat kenyataan di satu perhimpunan di Masjid Negara hari ini.

Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub pula berkata, penubuhan suruhanjaya diraja penting untuk membolehkan mereka yang terlibat dengan skandal tersebut dibawa ke muka pengadilan.

Pada perhimpunan selepas solat Jumaat itu juga BA mengumumkan akan mendedahkan lagi lapan minit baki klip video itu di Markas Tarbiyah PAS, Taman Melewar malam esok. (sumber: malaysiakini, harakahdaily, AMK)

28 September 2007

Kedutaan Burma Dibanjir Lautan Merah


Kira-kira 2000 orang berhimpun secara aman di hadapan kedutaan Burma di Jalan Ampang seawal pukul 9:45 pagi. Para peserta perhimpunan yang terdiri daripada kebanyakannya warga Burma menyanyikan lagu kebangsaan mereka diiringi laungan pro-demokrasi dan anti-junta.

Juga para perserta perhimpunan, membawa pelbagai banting serta gambar ikon pro demokrasi, Aung San Suu Ky; meminta pihak junta mencari jalan damai segera -- serahkan kuasa kepada rakyat.

Selepas beberapa ketika, perhimpunan juga turut diadakan di luar kedutaan Russia dan China yang berada tidak jauh daripada kedutaan Burma.


Kawasan sekitar tempat perhimpunan diawasi oleh Polis Simpan Persekutuan (FRU) berserta dengan beberapa buah trak dan meriam air.

Penganjur protes tersebut termasuklah parti yang dipimpin oleh Aung San Suu Kyi, National League for Democracy (NLD) juga sebuah kumpulan bebas All Burma Democratic Force.

Jurucakap NLD Kyaw Kyaw Min berkata bahawa demonstrasi berkenaan bertujuan untuk mendesak pihak antara bangsa menamatkan pertelingkahan yang sudah pun masuuk hari kedua sejak rejim tentera melakukan kekerasan. (sumber: malaysiakini)

Anda pilih Burma atau Myanmar?


Protes secara perarakan sehinggalah protes bertukar menjadi pertempuran, masih belum ada lagi tanda-tanda kegawatan akan pergi. Pihak rejim tentera, tidak mahu beralah, tidak mahu melunaskan tuntutan-tuntutan para penunjuk perasaan. Biar sekalipun ke meja perundingan. Mencari jalan damai untuk kepentingan rakyat.

Di dalam tempoh aksi yang sudah memakan masa lebih dari seminggu ini, banyak kita dapati berita di lelaman web menggunakan Burma berbanding dengan yang menggunakan Myanmar.

Yang mana satu nama yang patut dipanggil, Burma atau Myanmar?

Burma adalah nama lama bagi Myanmar. Pihak rejim tentera telah menukar nama Burma menjadi Myanmar pada tahun 1989 setahun selepas ribuan manusia mati akibat dibunuh dengan kejam oleh parti pemerintah ketika kebangkitan rakyat Burma yang masih lagi diingati oleh sesetengah orang. Dan seterusnya Rangoon juga dikenali sebagai Yangon hingga ke hari ini. (sumber: BBC)

9 Terbunuh Pada Hari Kedua Pertempuran


RANGOON: Stesyen televisyen kebangsaan melaporkan bahawa angka kematian meningkat seramai 9 orang pada hari kedua pertempuran antara polis anti-perusuh dengan para demonstran yang diketuai oleh sami-sami Buddha dari daerah ini.

9 yang mati termasuk 8 perserta demonstrasi dan seorang yang dikatakan sesetengah pihak sebagai salah seorang video journalis yang sedang bertugas. 11 demonstran dan 31 orang tentera pula dilaporkan tercedera. Sementara beratus lagi ditangkap oleh pihak berkuasa.

Anggota-anggota majlis keselamatan PBB mengalu-alukan rancangan untuk menghantar seorang utusan khas dari petubuhan dunia itu, Ibrahim Gambari untuk berbincang dan mencari jalan perdamaian dengan pihak junta.

Penganalisis bimbang akan tercetus kembali insiden tahun 1988 yang telah mengorbankan seramai ribuan orang. Protes yang diketuai oleh pihak sami ini, berpunca dari cadangan kerajaan untuk menggandakan nilai minyak bulan lepas, menyebabkan rakyat Burma mengalami kesulitan dalam ekonomi.

Pada masa ini tiada petunjuk bahawa pihak junta akan beralah untuk menyerahkan kuasa mereka kepada rakyat Burma lebih-lebih lagi kepada sosok yang paling ditakuti, Aung San Suu Kyi. (sumber: BBC World)terima kasih youtube dan SBS Australia.

27 September 2007

Walk 4 Justice dan Revolusi Oren


Walaupun tidak berjaya menyaingi 'Revolusi Oren' di Myanmar, yang dengar ceritanya dah berjaya mencatatkan jumlah demonstran seramai ratusan ribu orang dan membunuh 3 orang, Walk 4 Justice tidak kurang hebatnya.

Perarakan yang disifatkan oleh Edmund Bon dari Majlis Peguam sebagai paling besar pernah dianjurkan oleh NGO, telah berjaya mengumpulkan hampir 2 ribu orang peserta. Dalam mesej ringkasnya kepada semua yang terlibat beliau mengucap berbanyak terima kasih.

Katanya, "[t]hank you 4 attending/supporting the largest non-political party based protest march with a historic 2000. I am proud to be fighting the causes with u."

Sementara itu di blog Patrick Teoh, Niamah terdapat beberapa keping foto dan ulasan suasana di sekitan perarakan tersebut. Beliau menyifatkan apa yang ada di hadapannya seperti Hollywood.

Katanya, "[a]nd then it got even more Hollywood-like. Across the road I could see what would have looked like SWAT snipers on the roof of the buildings. A noisy police helicopter buzzed the area. The red FRU water cannon trucks rumbled by and parked within sight of all concerned. And on the perimeter of the Palace Of Justice steps policemen, uniformed and plain-clothed walked about busily speaking unsmilingly into squawking walkie-talkies. I looked around. With everybody smiling, laughing, talking loudly, slapping backs it all looked like we were on a Hollywood film set."

Di blog Datuk Seri Anwar Ibrahim [DSAI] -- individu yang mula-mula sekali mendedahkan perihal pita itu -- pula, mengucapkan syabaz dan tahniah atas semangat Majlis Peguam itu. Demi untuk menegakkan keadilan sanggup menghadapi risiko dicerca oleh pihak kerajaan sebagai mempunyai agenda politik pembangkang.

Katanya, "[s]aya ingin mengucapkan tahniah kepada Majlis Peguam Negara yang meneruskan perarakan menuntut keadilan untuk mendesak penubuhan sebuah Suruhanjaya DiRaja bagi menyiasat perkara ini."

Tambahnya lagi, "[h]anya sebuah Suruhanjaya DiRaja yang ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Siasatan 1950 dapat memulihkan keyakinan orang ramai terhadap Sistem Kehakiman negara."

terima kasih youtube.com/malaysiakini.


3 Terbunuh Sami Buddha Bertempur


YANGOON: 2 orang sami dan seorang rakyat biasa maut dibunuh pihak berkuasa dalam perhimpunan besar-besaran, proses anti-junta yang masuk hari kesembilan demonstrasi.

Pihak Amerika Syarikat [AS] dan pihak Kesatuan Eropah [EU] mengkondem keganasan yang berlaku itu dan memohon pihak Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu supaya menimbangkan sekatan dikenakan ke atas Myanmar. Majlis Keselamatan PBB telah merangkakan sebuah perjumpaan khusus untuk membincangkan tentang krisis demokrasi di Myanmar nanti.

Terdahulu pada sebelah tengah hari tadi, polis anti-rusuhan menembak gas pemedih mata ke arah para sami Buddha yang cuba menolak untuk melepasi halangan di Pagoda Shwedagon, tempat ibadah penganut Buddha yang suci dan tempat bermula demonstrasi yang memakan masa lebih seminggu itu. [sumber: reuters]terimakasih youtube dan SBS Australia
video diupload oleh tolimoli


Walk 4 Justice Berjaya Himpunkan Hampir 2 000 Orang Peguam

Sila klik pada foto di atas untuk melihat lebih banyak foto.

Foto-foto kredit Zulhabri
http://habri.blogspot.com


26 September 2007

Mampukah Peguam Malaysia Saingi Sami di Myanmar

Esok, perhimpunan akan terus.

Peringatan sekali lagi: Semua (terutamanya para peguam dari Majlis Peguam Malaysia) berkumpul di hadapan Palace of Justice, jam 11 pagi esok 26 September 2007.

Petikan dari blog Rocky's Bru:

>>> The buses will leave Dataran Merdeka at 9.30am tomorrow morning (Wed Sept 26) for Putrajaya. Please be there early.

>>> Save the Judiciary.
Hundreds of lawyers will walk from the Palace of Justice to the PM's Department at 11am tomorrow to press for changes in the Judiciary.

>>> While the DPM has just said the Government will set up an independent panel to investigate an incriminating video released by Anwar Ibrahim, the lawyers said it falls short of their demands for a Royal Commission and sweeping changes system-wide to revamp the Judiciary.

>>> So, see you for the march tomorrow. Black & White, and jacket, please, in solidarity with our lawyer bros and sis.

>>> Edmund Bon of the Bar Council has a message for you:

The walk tomorrow is a peaceful stroll to the PM's Office. Everything humanly possible is being done and has been done over the couple of days to ensure this. The Cabinet has been informed that we are doing this, and handing over a memorandum and a representative will be expecting us.

The walk is importantly (1) a show of solidarity of the Bar and civil society's positions on the issue (2) to send a message that we are serious about wanting a clean up of the Judiciary including by (3) calling for an independent appointments and promotion commission (4) calling for a royal commission to enquire into the recording and the state of the administration of justice in Malaysia.

A Star sms has been received about DPM announcing the establishment of a panel to investigate the authenticity of the clip. This does not change anything about the walk. We are still proceeding to walk because the issues we are advocating are not limited to the recording alone but with much larger issues as described above.

And would such a decision by the Govt for a panel be set up have been made without the continuous pressure from us and civil society which includes calling for this walk, more so after PM said there would be no royal commission?

Believe in the power we all have in making change, and believe in ourselves. We CANNOT be afraid to walk, we CANNOT look lowly on ourselves, we CANNOT give up our country to people who do not deserve to run it.

SO PLEASE JOIN THE WALK!

--
Warm regards
EDMUND BON

Puluhan Ribu Sami Berdemo Tuntut Demokrasidari youtube
dari CSPANJUNKIEdotORG
originally from BBC World

25 September 2007

Sami Teruskan Protes Anti Junta


YANGOON: Ribuan Sami Buddha dan warga negara lain yang bersimpati dengan perjuangan mereka menolak arahan kerajaan supaya menjauhkan diri dari politik. Dan kira-kira lebih 700 orang lagi melakukan protes dan aksi di Mandalay.

Didapati bertrak-trak askar telah dikerahkan untuk 'berkubu' di sini, bandar raya paling besar di Myanmar.

"People do not tolerate the military government any longer," kata seorang sami kepada wakil Assosiated Press (AP).

Presiden Bush tadi mengumumkan sekatan ekonomi baru Amerika Syarikat (AS) ke atas Myanmar. Mendakwa bahawa regim tentera negara itu mengamalkan pemerintahan kuku besi menidakkan hak asasi untuk berbicara, berhimpun dan menjalankan ibadah. (yahooxtranews) - Zulfikar Samsuri

Sepuluh Tahun Sebelum Merdeka

Marcel Marceau meninggal dunia


Seniman pentomin terkenal Marcel Marceau meninggal dunia Ahad lalu di Paris ada usia 84 tahun.

Marcel Marceau atau nama sebenarnya Marcel Mangel merupakan seniman Yahudi kelahiran Strasbough, Perancis.

Beliau yang popular dengan watak popular Bip the Clown itu mengingatkan penonton kepada tokoh komedi dunia Charlie Caplin. Karya-karya Marcel menjadi inspirasi kepada seniman terkenal lain. Antaranya Micheal Jackson yang meniru pergerakan mendiang di pentas dengan aksi yang dikenali “moonwalk”.

Sejak jelajah pertamanya di Amerika Syarikat pada 1955, Marcel bekerja mengelilingi dunia untuk mempopularkan “seni yang diam” (art of silence atau L'art du silence). Dunia pantomin dilihat sangat sinonim dengan beliau. Pada usia awal 80, beliau masih aktif membuat persembahan seperti biasa.

Mendiang juga pernah berlakon dalam beberapa filem. Antaranya Barbarela (1968) , Silent Movie (1976) dan Kinski Paganini (1989).

Pada 1978, Marcel mengasaskan Ecole Internationale de Mimodrame de Paris, organisasi untuk mempromosikan lakon pentomin (mimodrama).

Kerajaan Perancis mengurniakannya Legion od Honor, penghargaan tertinggi dalam bidang seni di negara itu.

Beliau lahir pada 22 Mac 1923 dalam keluarga Yahudi. Bapanya merupakan seorang penjual daging yang menjadi mangsa Gestapo pada Perang Dunia Kedua justeru mengembuskan nafas terakhir di Kem Auschwitz.

Mendiang meninggalkan isteri ketiganya Anne dan empat anak. Tiada penyebab kematian yang spesifik dikenal pasti setakat ini. - Jimadie Shah Othman

Peguam Saingi Sami?


PUTRAJAYA: Jika di Myanmar para Sami Buddha telah turun ke jalan raya, kali ini di sini jalan rayanya akan dibanjiri dengan warna hitam dan putih berarak di jalan raya.

Ambiga Sreenevasan, Presiden Majlis Peguam Malaysia berkata bahawa tindakannya menyeru ahli-ahlinya supaya turun berdemonstrasi pada Rabu depan bukanlah pendirian yang dipegang oleh pihak pembangkang tetapi menegakkan keadilan adalah kepunyaan semua manusia.

Katanya Majlis Peguam bertindak demikian kerana percaya bahawa kebebasan badan kehakiman adalah tingkat tertinggi tegaknya keadilan.

"The Malaysian Bar stands up for justice. It is non-partisan and only issue orientated. Justice is for all people, regardless of political persuasions. The present situation is a matter of justice, not politics," lagi katanya.

Beliau berkata begitu di laman web rasmi organisasi tersebut.

Majlis Peguam mempunyai pendirian sedemikian akibat pendedahan gempar membabit perbualan telefon Tun Ahmad Fairuz dengan VK Lingam. Pendedahan pita video rakaman perbualan telefon tersebut yang dibuat oleh Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim anta lain menyebut tentang percaturan hakim-hakim di Malaysia.

Pita video ini membuktikan juga terdapatnya 'konspirasi' di peringkat kehakiman di negara ini.

Selain itu jugapihak Majlis Peguam juga turut serta menyeru supaya rakyat dapat bersama-sama dengan barisan peguam berdemonstrasi di hadapan Palace of Justice tempat dikatakan tertegaknya keadilan di Malaysia.

MEMORANDUM FOR ROYAL COMMISSION - VK Lingam’s Video.
Tarikh: September 26, 2007
Masa: 11pagi
Tempat: Palace of Justice, Putrajaya

Terlalu Banyak Persoalan


KUALA LUMPUR: Begitulah antara intipati kenyataan Sivarasa Rasiah, Naib Presiden KeADILan di dalam kenyataannya yang boleh didapati di laman web rasmi parti itu. Sivarasa mempersoalkan bahawa kenapa kenyataan balas Ketua Hakim Negara itu tidak keluar dari mulutnya sendiri, tetapi Datuk Menteri Nazri Aziz yang memegang portfolio undang-undang di bawah Kementerian di Jabatan Perdana Menteri.

Kata Sivarasah, "[m]engapakah Datuk Seri Nazri Aziz begitu beria-ria bercakap bagi pihak Ketua Hakim Negara Malaysia tentang skandal video ini?

"Pertamanya, agak pelik dan luar biasa bagi seorang Ketua Hakim Negara untuk meminta seorang Menteri mempertahankan integritinya bagi phak beliau. Bilakah permintaan ini dibuat? Menteri Nazri Aziz tidak pula menjawab soalan ini.

"Keduanya, isi responsnya itu tidak kurang peliknya, dan sebenarnya sukar untuk dipercayai. Ini adalah kerana satu-satunya respons yang telah diberikan kepada rakyat oleh Ketua Hakim Negara sendiri, tanpa bantuan sebarang Menteri, hanyalah sekadar kenyataan 'Tiada komen' dalam tulisan semata-mata, iaitu dua hari selepas pendedahan dibuat. (lihat surat di Malaysiakini, 21 September)

"Sememangnya amatlah tidak elok untuk seorang ahli bidang Eksekutif - apatah lagi seorang Menteri di Jabatan Perdana Menteri - bercakap bagi pihak pegawai tertinggi bidang Kehakiman kita."

kenyataan penuh

Rejim Tentera Ancam Sami Berdemonstrasi

YANGOON: Sami-sami yang berdemonstrasi, berarak di jalan - jalan raya akan berhadapan dengan tindakan undang-undang jika terus berbuat demikian.

Brig Gen Thura Myint Maung, Menteri Agama Myanmar juga sebelum itu memberi amaran supaya para sami itu tidak melanggar ajaran agama Buddha yang lebih suka pada cara damai dan bukannya cara kasar seperti berdemonstrasi ini.

Demonstrasi ini sudah masuk hari ke lapan dalam usaha untuk menjatuhkan rejim tentera yang sudah bertapak di Myanmar ini lebih dari 20 tahun. Di lihat bahawa kebangkitan kali ini adalah yang terbesar sejak tahun 1988. Penubuhan sebuah organisasi bernama Alliance of All Burmese Buddhist Monks -- yang tertubuh hasil dari demonstrasi ini, berjanji bahawa mereka tidak akan berundur selagi belum "membersihkan" Myanmar dari kediktatoran tentera.

Selain di Yangoon terdapat hampir 20 buah pekan kecil dekitarnya, termasuk yang di Mandalay, Pakokku dan Sittwe yang terlibat dalam perhimpunan raksasa ini. Perhimpunan raksasa itu berjaya mengumpulkan hampir 100 000 rakyat Myanmar terutamanya para sami itu. (sumber BBC) -- Zulfikar Samsuri


23 September 2007

Sami berdemonstrasi


YANGON: BBC, sebuah media antara bangsa yang berpengkalan di U.K, melaporkan kira-kira seramai 5 000 orang sami Buddha yang disertai oleh ratusan orang rahib berarak di jalan raya menunjukkan protes mereka kepada kerajaan tentera dan menuntut supaya kerajaan tentera di Myanmar supaya berakhir.

Difahamkan, demonstrasi dan protes itu adalah perarakan terbesar yang dianjurkan pihak pembangkang sejak kebangkitan tahun 1988. Menurut laporan itu lagi, "[p]ada Jumaat lepas, Alliance of All Burmese Buddhist Monks, yang mengetuai demonstrasi, bersumpah untuk meneruskan (demonstrasi) itu sehingga mereka berjaya "menyapu kediktatoran kerajaan tentera di Myanmar ini".

Pada Sabtu lepas kira-kira 2,000 orang sami berarak di jalan di sini, 10,000 orang di Mandalay dan ribuan lagi di 5 buah bandar di sekitar Myanmar.

Ms Suu Kyi emerged tearfully on Saturday from the home where she has been under house arrest since 2003 to pray with the monks, after they were allowed through a roadblock.

"Bawa Ketua Hakim ke tribunal": Khalid Jaafar


BANGSAR: Pengarah Eksekutif Institut Kajian Dasar Khalid Jaafar berkata bahawa hanya ada satu cara untuk memulihkan kembali imej institusi kehakiman yang sudah tercalar akibat klip video perbualan VK Lingam dengan seorang yang dipercayai Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz, ialah menghadapkan beliau ke sebuah tribunal hakim-hakim.

Selain itu menurut KLPos Khalid Jaafar juga berkata, "[s]ekiranya pentadbiran Abdullah Badawi jujur ingin mengembalikan kewibawaan institusi kehakiman Tun Ahmad Fairuz perlu dihadapkan kepada tribunall hakim-hakim."

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tentang perkara ini, tadi.

Lagi menurut beliau kepada pihak KLPos, jika pihak kerajaan enggan menubuhkan sebuah tribunal khas, "[r]akyat perlu merayu kepada Yang DiPertuan Agong untuk membersihkan nama baik institusi kehakiman dan mengambalikan keyakinan rakyat dan masyarakat antarabangsa terhadap institusi tersebut."

"Saya yakin Yang DiPertuan Agong dan Majlis Raja Raja tidak akan mahu membiarkan nama baik dan kewibawaan institusi kehakiman dicemari persepsi bahawa perlantikan jawatan-jawatan tertinggi institusi tersebut dan kenaikan pangkat hakim-hakim didalangi oleh tauke-tauke seperti Vincent Tan dan peguam seperti V K Lingam," katanya lagi.

21 September 2007

Ramai Yang "Panas Punggung" - Presiden AIC


KUALA LUMPUR: "Ramai pihak yang panas punggung melihat pendedahan konspirasi" [rujuk di bawah] dan "[m]ereka pastinya akan mengambil tindakan di luar jangkaan untuk menutup kesalahan mereka".

Begitulah kenyataan media oleh Rahim Osman, Presiden Anwar Ibrahim Club (AIC) yang di sebarkan melalui mailing list. Dalam kenyataannya itu lagi beliau menyebut, "
penyebaran fitnah desperado UMNO dan Kerajaan Barisan Nasional dalam apa jua cara sakalipun harus ditentang oleh seluruh rakyat Malaysia. Oleh itu, setiap daripada kita khususnya ahli AIC perlu memainkan peranan penting dalam penyebaran maklumat mengenai konspirasi menjatuhkan DS Anwar. Ini kerana, propaganda picisan UMNO sekarang lebih tertumpu untuk membunuh kredibiliti dan karier politik DS Anwar Ibrahim."

Beliau menyeru semua penyokong Barisan Alternatif (BA) supaya menggiatkan lagi edaran
Video perbualan VK Lingam serta Video Dokumentari 'Get Anwar' oleh Australian Broadcasting Corporation (ABC).Untuk kenyataan penuh sila ke sini.

20 September 2007

Diskusi Sahur 3

Kepada mereka yang beriman, sama ada Muslim atau bukan Muslim, bersempena dengan sambutan bulan Ramadan al-Mubarak, Komunite Seni Jalan Telawi (KsJT) dengan segala hormatnya mengundang anda semua berdiskusi buku seperti butiran berikut:

Siri 3:

Tarikh: 19 September (Rabu)
Masa: 11 malam - 1 pagi
Tempat: restoran** di Jalan Telawi, Bangsar Baru, KL
Teks diskusi (buku): Hanya Allah Mengenal Tentera-Nya bab 3 (terjemahan karangan M. Khaled A. Fadl), terbitan MEGC.

>>> Teks asal berbahasa Inggeris, And God Knows the Soldiers: The authoritative and authoritarian in Islamic discourses.

Siri 4:

Tarikh: 23 September (Ahad)***
Masa: 11 malam - 1 pagi
Tempat: restoran** di Jalan Telawi, Bangsar Baru, KL
Teks diskusi (buku): Hanya Allah Mengenal Tentera-Nya bab 4 (terjemahan karangan M. Khaled A. Fadl), terbitan MEGC.

>>> Teks asal berbahasa Inggeris, And God Knows the Soldiers: The authoritative and authoritarian in Islamic discourses.

** tentatif: Pelita atau Devi's Corner
*** tentatif (akan disahihkan pada pertemuan Siri 3)

Sila berhubung dengan Anam di neo.alaskari@yahoo.com atau saya di faomar@yahoo.com

19 September 2007

UPM campur tangan pilihan raya kampus
rampas laptop pelajar atas alasan pornografi

SERDANG: Universiti Putra Malaysia (UPM) dilaporkan mempunyai tujuan politik dengan merampas laptop pelajarnya. Namun, pelajar terbabit diajukan soalan berkaitan pilihan raya kampus, risalah yang diedarkan dan aktiviti pelajar ketika sesi memberi keterangan.

Tidak puas hati dengan tindakan ini, pelajar mengambil tindakan merakam perbuatan tersebut dan memuatkan ke dalam laman web YouTube.com. Rakaman tersebut boleh dicapai di http://www.youtube.com/watch?v=ulcf7F8qzV4.
(atau rujuk di bawah)

Video selama 8.58 minit itu, mempamerkan beberapa lelaki yang dipercayai pengawal keselamatan dihalang daripada meninggalkan tempat kejadian oleh sekumpulan mahasiswa yang tidak puas hati dengan tindakan itu.

Beberapa minit selepas itu, pihak polis datang cuba menteramkan keadaan tetapi setakat video ini diambil, masih tiada penyelesaian dibuat memandangkan pihak Keselamatan UPM mahu berbincang di dalam sebuah bilik dengan mahasiswa terbabit. Pihak mahasiswa pula sebaliknya mahukan perbincangan terbuka.

Rakaman tersebut dimuatkan oleh seorang penyumbang yang meggunakan nama samaran izo4ever dua hari lalu.

HarakahDaily.net (http://www.harakahdaily.net/bm/index.php?option=
com_content&task=view&id=9828&Itemid=28) hari ini turut melaporkan empat pelajar Universiti Malaya (UM) yang dibuang kolej tanpa alasan yang jelas. Tindakan tersebut dipercayai ekoran daripada penyertaan mereka semasa menghantar memorandum menuntut pilihan raya kampus yang adil dan bebas di Kementerian Pengajian Tinggi pada 10 Ogos yang lalu.

Laporan itu juga mengatakan, sehingga kini, pilihan raya kampus dicemari dengan insiden rampasan barang peribadi mahasiswa, penggeledahan bilik dan kereta serta gejala SMS ugutan. - Jimadie Shah Othman


17 September 2007

Insiden Batu Burok


Oleh Zulfikar Samsuri

Habis, dua orang perserta terkena tembakan, satu di bahagian dada dekat dengan paru-parunya, yang satu lagi terkena serpihan tembakan, luka di bahagian leher. Mereka dikejarkan ke hospital berdekatan dan yang seorang kemudiannya dikejarkan pula ke Hospital Universiti Sais Malaysia (HUSM), Kubang Kerian.

[
lagi]

ANALISIS KHAS : PERISTIWA 11 SEPTEMBER 2001 dan 09 SEPTEMBER 2007


Oleh Mohd Ezli Bin Mashut

'Isu membakar Jalur Gemilang' : Isu ini sengaja ditimbulkan untuk membakar perasaan rakyat Malaysia supaya membenci parti pembangkang. Sebabnya kita baru sahaja merayakan kemerdekaan ke-50 sudah tentu jiwa rakyat Malaysia masih membara dengan semangat ini.

[lagi]

15 September 2007

Polis Raja Di Malaysia


Oleh ZAM

Kemudiannya kita akan disajikan di tv dengan segala macam ugutan dan gertakan untuk menakut-nakutkan rakyat. Mereka akan memperlihatkan bahawa pembangkang sebagai ganas, ekstrim, menimbulkan kacau bilau dan sebagainya. Dengan mudah kita akan ditipu bulat-bulat oleh sang pemerintah jenis kuku besi ini.

[
lagi]

Analisis Kes Insiden Batu Buruk


Oleh adihamka

Pertama, penggunaan peluru hidup. Penggunaan peluru hidup adalah sesuatu yang begitu mengejutkan, apatah lagi dala menyuraikan ceramah. Sebelum ini, yang selalu digunakan hanyalah gas pemedih mata. Tetapi kini peluru menjadi habuan terbaru. Difahamkan pertama kali dan terakhir peluru hidup digunakan adalah sewaktu Perhimpunan Memprotes Keracunan Arsenik Dato’ Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1999. Itupun, tembakan dilepaskan ke udara, dan dalam satu konteks penyuraian perhimpunan aman, tembakan boleh dilihat sesuatu yang rendah nilai moral.


[lagi]

Gua.com.my Dilancarkan


Pada 11 September lepas sebuah laman web, www.gua.com.my dilancarkan. Jika anda hendak tahu tentang dunia hiburan, gossip-gossip panas artis tempatan dan luar negeri, atau segala aktiviti-ativiti seni yang lain terutamanya di Kuala Lumpur anda boleh layari web ini.

Tragedi Batu Buruk: Rusuhan Polis!


oleh May Ling

Dalam setiap perhimpunan rakyat, biasanya aman, sehinggalah polis masuk campur. Alasan tidak memberikan permit adalah kerana kawasan itu berdekatan dengan Istana apakah munasabah. Mengapa tidak digesetkan awal-awal, berapakah ukuran jarak yang dimaksudkan 'berdekatan dengan Istana'? Apakah satu atau dua kilometer. Atau lima sehingga sepuluh kilometer punmasih dikategorikan sebagai dekat?

[lagi]

14 September 2007

Elemen bahasa dalam politik Malaysia

oleh Jimadie Shah Othman

Dalam politik kita, banyak 'jurubahasa' yang tidak bernama. Biar saya sebutkan satu persatu: Utusan Malaysia, Berita Harian, The New Straits Times, The Star, The Malay Mail, Metro, Kosmo dan lain-lain. Inilah jurubahasa-jurubahasa yang menterjemahkan bahasa politik semasa yang sebenarna juga mempengaruhi kecenderungan, sikap dan tanggapan penerimanya. Jika mereka ini melepaskan etika sebagai penyampai tulen, profesional dengan tidak mengganggu, mengurangkan dan membiaskan maklumat, negara akan binasa.

[lagi]

Melihat Kesucian Sajak-Sajak Suci AbdullahJones [2/2]


Oleh Mohd Dahri Zakaria

Ini dapat menarik perhatian khalayak pembaca agar mereka sedar bahawa mereka tidak hanya sekadar membeli teks-teks sajak berkenaan sahaja untuk ditelaah tetapi turut disertai dengan rekabentuk yang menarik sebagai unsur sampingan yang membantu membangunkan sesebuah teks sajak itu.

[lagi]

09 September 2007

Kedah Buat "Treble" Musim Ini


Kedah merangkul kejuaraan Piala Malaysia buat kali ke 3 dengan menewaskan pasukan yang juga dari utara, Perak. Gol-gol pasukan Kedah dijaringkan oleh Hasmawi Hassan, dan dua gol oleh Marlon Ale James. Kemenangan Kedah disaksikan oleh DYMM Sultan Kedah dan seramai 70 ribu peminat setia kedua-dua pasukan.

Perlawanan itu juga menyaksikan Perak gagal dalam perhitungannya untuk menyaingi Kedah, selepas Kedah dengan bergaya memenangi Liga Super. Kemanangan di final Piala Malaysia 2007, juga menyaksikan Kedah memiliki tiga kejuaran musim ini, dan seterusnya Azrai Khor pula menjadi jurulatih kebangsaan terbaik dipiilih oleh FAM (Persatuan Bolasepak Malaysia) tengah hari tadi pada majlis anugerah bola sepak negara 2007.

Selain itu, pada tengah hari tadi berlangsungnya kongres bolasepak Malysia, dan kongres itu menyaksikan Khairi Jamaluddin menjadi Timbalan Presiden II FAM dan YAM Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar disingkirkan dari jawatan Naib Presiden FAM.

Senarai penuh pemenang anugerah

Penjaga gol terbaik
- Mohd. Helmi Eliza Alias (Kedah)
Pemain pertahanan terbaik - Victor Andrang (Kedah)
Pemain tengah terbaik - Ahmad Fauzi Shaari (Kedah)
Pemain penyerang terbaik - Muhammad Khalid Jamlus (Perak)
Pemain paling bernilai-tempatan - Muhammad Shukor Adan (Selangor)
Pemain paling bernilai-luar negara - Marlon Alex James (Kedah)
Jurulatih pilihan - Mohd Azrai Khor Abdullah (Kedah)
Pemain muda terbaik - Mohd Zaquan Adha Abdul Razak (Negeri Sembilan)
Pemain Paling Popular - K. Nanthakumar (Perak)
Penjaring Terbanyak Tempatan - Khalid Jamlus (Perak)
Penjaring Terbanyak import - Keitha Mandjou (Perak)

Jawatan FAM

Presiden - DYMM Sultan Ahmad Shah
Timbalan Presiden I - Datuk Redzuan Sheikh Ahmad
Timbalan Presiden II - Khairy Jamaluddin
Naib Presiden - Presiden Persatuan Bolasepak Terengganu Datuk Che Mat Jusoh, Pengurus pasukan PDRM Datuk Gulzar Mohamad, Naib Presiden Persatuan Bolasepak Kedah Datuk Osman Aziz dan Naib Presiden Persatuan Bolasepak Kelantan Affandi Hamzah.

Berta selajutnya akan menyusul selepas ini

04 September 2007

50:44 Malaysia Merdeka

kemaskini Beberapa buah organisasi di bawah satu gabungan, 50:44 Coalition akan mengadakan beberapa siri program menarik sempena hari kemerdekaan Malaysia, 31 Ogos 1957. Antara organisasi-organisasi yang terlibat adalah seperti Suaram, Centre of Independent Journalism, Aliran, Amnesty International Malaysia, Youth 4 Change, Hakam (www.hakam.org)
Bar Council Human Rights Committee (www.malaysianbar.org.my/hrc), Artis pro Activ, Dema (
www.dema2u.blogspot.com), ASLI (www.asli.com.my), Food Not Bombs (http://en.wikipedia.org/wiki/Food_Not_Bombs) dan lain-lain.

Program tersebut yang bernama 50:44 Malaysia Merdeka akan diadakan selama 11 hari bermula 6 - 16 September akan datang. The Annexe, Pasar Budaya akan menjadi tempat berlangsungnya program-program tersebut.

Program-program itu berkait rapat demokrasi, kewarganegaraan, gender, seksualiti, kebebasan berekspressi dan banyak lagi. Untuk maklumat lanjut tentang program sila klik ini dan untuk mengetahui lebih lanjut tentang gabungan 50:44, sila ke www.50-44.org.

Sebuah Majalah Maya di Lancarkan


Sebuah majalah maya (webzine) dengan nama CAUDANMUZIK (CNM) telah dilancarkan kira-kira beberapa hari lepas. Webzine yang diusahakan oleh seorang bekas editor majalah muzik yang terkenal itu mempunyai beberapa segmen yang menarik seperti berita muzik, interbiu dengan artis-artis terkenal dan tak terkenal, rebiu muzik, feature bebas serta kolum-kolum menarik yang lain.

Ditanya tentang apa maksud CAUDANMUZIK, Hasrul Rahman selaku ketua editor berkata, "cauda tu, bintang kecil yang terang dekat bima sakti. [O]rbit dia pada bulan lapan ngan sembilan betul-betul dekat tenggara bima sakti."

Pemilihan 31/8/2007 sebagai tarikh perlancaran adalah amat tepat sekali, ini kerana pada bulan lapan dan sembilan setiap tahun bintang ini akan "menetap" di Tenggara Galaksi Bima Sakti.

Katanya lagi, "
dari lapan bulan dulu aku dah tunggu hari 31 8 2007 ni. [S]o sambungkan, cauda dengan huruf N dan perkataan muzik untuk akronim CNM. Secara sebutan ia macam 'kau dan muzik.'"

Anda boleh layari, CNM di http://caudanmuzik.com dan menangi juga hadiah menarik yang ditawarkan termasuk sebuah gitar berjenama Fender.