23 Oktober 2010

Najib akui tuduhan terhadap PR, karut

KUALA LUMPUR, 23 Okt: Ucapan dasar Datuk Seri Najib Razak pada Perhimpunan Agung Umno kelmarin jelas membuktikan, tuduhan bahawa Pakatan Rakyat akan mencabar hak Melayu jika memerintah adalah karut.

Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar berkata, ucapan Najib selaku Presiden Umno itu juga menjelaskan bahawa hak-hak orang-orang Melayu terjamin di bawah perlembagaan walau siapa pun yang memerintah.

"Jaminan di dalam perlembagaan yang dinyatakan oleh Najib dalam ucapan dasarnya pada Perhimpunan Agung Umno Ke-61 itu dengan sendirinya mendedahkan pembohongan dan khurafat Umno untuk menakut-nakutkan orang-orang Melayu kononnya mereka akan hilang kuasa jika parti yang disebut sebagai parti perasuah oleh (Tun) Dr Mahathir (Mohamad) itu tidak memerintah," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Dengan pengakuan Najib tentang jaminan dalam perlembagaan itu, Mahfuz yakin orang-orang Melayu tidak akan dapat lagi diperbodohkan oleh Umno yang tidak henti-henti mengugut kononnya mereka akan kehilangan kuasa jika pemerintahan Umno ditamatkan.

"Kita akan menjelajah seluruh negara untuk menggerakkan orang-orang Melayu supaya dengan tegas menyatakan "tidak" kepada penghinaan terhadap mereka.

"Umno menghina orang-orang Melayu melalui tindakan tanpa batasannya memperbodoh-bodohkan mereka semata-mata untuk menyalahgunakan kuasa dan meragut harta kekayaan negara dengan kuasanya sebagai pemerintah.

"Kita akan menyedarkan orang-orang Melayu bahawa hakikatnya mereka tidak ada apa-apa kuasa walaupun hanya sedikit di bawah pemerintahan Umno kerana semua kuasa terpusat di tangan para pemimpin parti yang dikatakan busuk hingga ke usus itu," katanya.

Malah, kata Mahfuz lagi, jika PR memerintah, hak-hak yang dijamin oleh Perlembagaan itu akan diperkukuhkan lagi dengan memberikan apa yang tidak diberikan oleh Umno kini, iaitu siri-siri reformasi yang bersifat institusional (institutional reforms) terutama pembebasan badan kehakiman, polis, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan lain-lain pihak yang selama ini disalahgunakan oleh parti yang memerintah.

"Perkara itu telah lama dilaksanakan dalam negara-negara demokrasi yang lain tetapi Umno enggan melaksanakannya dalam negara ini demi kepentingan cengkaman kuasanya," kata beliau.

Dalam ucapannya itu, Najib yang memberikan penjelasan panjang lebar termasuk mengimbas sejarah moden negara dan Kesultanan Melayu Melaka berkata, kedudukan orang Melayu serta Bumiputera dan kepentingan kaum-kaum lain dari segi politik telah termaktub jelas dalam Perlembagaan Persekutuan.

Kata beliau, ia terkunci kemas dalam artikel-artikel Bahagian 3 mengenai kewarganegaraan, Perkara 38 berkait Majlis Raja-Raja, Perkara 152 tentang Bahasa Kebangsaan dan Perkara 153 mencakupi antara lain Perezaban kuota perkhidmatan dan permit untuk orang Melayu.  - Harakah

20 Oktober 2010

Rooney pindah, saat Berbatov untuk menyinar

berbatov
Kepindahan Wayne Rooney bisa membuat Dimitar Berbatov menjadi pilihan utama Sir Alex Ferguson


Manajer Manchester United Sir Alex Ferguson membenarkan bahwa pemain bintang Wayne Rooney ingin pindah.

Pernyataan yang dikeluarkan pada Selasa petang (19/10) tersebut seakan mengakhiri aneka spekulasi tentang masa depan Rooney.

Sebelumnya berbagai media melaporkan kemungkinan kepindahan Rooney setelah mantan pemain Everton tersebut tidak bersedia menandatangani kontrak baru dengan Manchester United.

Selalu ada kemungkinan Rooney berubah pikiran dan Ferguson mengatakan akan tetap membuka pintu seandainya Rooney memilih bertahan.

Namun dengan kondisi di mana Ferguson telah 'mengalah' dan Rooney enggan meneken kontrak, besar kemungkinan Rooney hengkang.

Bila ini terjadi, apakah Manchester United akan mengalami kemunduran di lini depan?

Salah satu pemain yang diuntungkan dengan kepindahan Rooney adalah penyerang asal Bulgaria, Dimitar Berbatov.

Wakil Kedah mahu Shafie Apdal ditukar

Katanya, walaupun pemimpin berkenaan hebat dan mempunyai strategi yang baik tetapi kesibukan Shafie sebagai menteri, ahli parlimen dan naib presiden Umno menyebabkan perkara itu tidak dapat dilakukan.

"Tolong kaji balik perlantikan pengerusi perhubungan di Kedah khasnya dan di negeri-negeri pembangkan lain," kata Bassori yang juga ketua Pemuda Umno Jerai.

Berucap sebagai wakil Pemuda Umno Kedah ketika membahaskan ucapan dasar ketua Pemudanya Khairy Jamaluddin, Bassori berkata walaupun mungkin ada pihak yang terguris dengan sikap berterus-terangnya itu, beliau hanya menuruti prinsip "bercakap benar walaupun pahit".

Menurut Bassori lagi, sentimen bukan orang tempatan itu setakat ini berjaya digunakan dengan baik oleh PAS yang memimpin negeri itu bagi menepis isu berbangkit, seperti masalah air.


Lowest press freedom ranking in nine years

Malaysia has plunged 10 notches to 141 in the 2010 World Press Freedom Index - the lowest in nine years - putting it firmly in the bottom quarter of 178 countries.

The country failed to capitalise on last year's improvement where it moved up one notch from 132 to 131.
The issues which have perhaps affected Malaysia's poor ranking include the Malaysian Communication and Multimedia Commission's investigation into Malaysiakini's cow-head video, the arrests of bloggers and the ban on a number of books by cartoonist Zunar.

Interestingly, Singapore (136) outranked Malaysia for the first time since Paris-based press watchdog group Reporters Without Borders (RSF) began releasing its ranking in 2002.

azlan