10 Oktober 2009

Sastera di Sekolah

Oleh Faisal Tehrani

BIDANG kesusasteraan semakin merosot penerimaan dan penghayatannya di sekolah-sekolah hari ini. Adalah dipercayai kurang dari seribu buah sekolah sahaja lagi yang masih menawarkan subjek Kesusasteraan Melayu di seluruh negara. Mengapakah sambutan terhadap sastera dikatakan melemah dalam kalangan remaja? Terdapat pelbagai jawapan yang subjektif untuk diketengahkan, namun begitu adalah lebih baik kita hanya menyorot kepada satu atau dua sahaja kemungkinan yang ada.


Jin Notti - Wah ada Jin S*hole!!!

Oleh Ikhares

Sewaktu aku menonton filem Jin Notti ini, telah tercetus beef di antara Norman Abd Halim dan David Teo. Beef bahlul dari dua produser tentang filem keluaran mana yang mendapat pulangan tiket tertinggi. Dengan kata lain, bermaksud, perang ego antara dua kapitalis yang cuba membuktikan filem mana yang lebih membuat untung.

Bogelnya si pejalan menuju Tuhan

Oleh Zahiril Adzim

Begini.

Kamu lengkap berpakaian, sedang berjalan. Memandang terus ke hadapan, tidak ada pilihan untuk berpatah balik, kecuali Tuhan benarkan sistem kiraan waktu ke belakang.

Iaitu, contoh - selepas Rabu ialah Selasa. Selepas jam 7 ialah jam 6.

Tidak wujud hukum itu. Bukan hukum alam.

01 Oktober 2009

Minimal State Ibn Khaldun

Oleh Saidiman

Sejak mula berdiri, Jaringan Islam Liberal (JIL) menggalakkan tradisi tahunan mengkaji pemikiran Islam klasik. Tradisi ini diadakan setiap bulan Ramadan dan disebut Tadarrus Ramadan. Pada tahun ini, Tadarrus Ramadan JIL mengkaji pemikiran Ibn Khaldun. Ibn Khaldun dikenal sebagai perintis ilmu sosial.