19 Jun 2009

Chin Peng, Komunisme dan Malaysia Merdeka

Oleh Amin Ahmad

waubebas.org


Tiba-tiba isu permintaan Chin Peng untuk pulang dan menghabiskan sisa hidupnya di Malaysia menjadi hangat dalam perbincangan masyarakat. Kehangatan ini pada sebahagiannya telah digunakan sebagai peluru untuk merebakkan semangat perkauman dan ini untuk saya harus ditolak. Isu ini wajar dibincangkan secara rasional, sesuai dengan keinginan kita menjadi sebuah negara maju – yang tentu saja bukan bersabit hal kemajuan infrastruktur, tetapi lebih penting ialah peradaban. Dalam pengertian ini saya maksudkan keterbukaan kita untuk menerima perbezaan pendapat secara aman.


18 Jun 2009

Lima kupang: Melayu itu makin kuat, Ameno yang makin lemah

Harussani harini dipetik Utusan sebagai berkata bahawa Melayu dan Islam semakin lemah, dan hanya akan boleh kembali kuat kalau PAS dan ameno bergabung.

Aku terfikir pak syeikh ni mau lobi jadi calon Manik Urai ka? Heh.

Aku respek ulama', dan oleh itu aku juga respek Harussani. Aku reserve komen aku pada beliau. Tapi aku cuma nak sentuh tentang Melayu dan Islam yang lemah.


Riang-riang: Kulup sarkas (tak ada kena-mengena dengan KulupSakah)

Oleh Hariry Jalil

Kedengarannya, berdenting-detup bunyi parang menetak orang di Kamunting. Ini bukan pelanggaran Penjara Kamunting yang boleh mencetus api revolusi sepertimana pelanggaran Penjara Bastille di Perancis pada 1789. Ini bunyi pergadohan antara kaum! India dan Melayu! Sudah seminggu berlangsung.

15 Jun 2009

Dari Bangsar Utama: Menanti kepulangan Chin Peng

Oleh Black

Bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya, Chin Penh harus dibenarkan pulang untuk menghabiskan sisa-sisa terakhir hidupnya di tanah airnya.

Isu ini sengaja dimainkan oleh pihak-pihak tertentu untuk keuntungan politik.

Tidak membenarkan Chin Peng yang lahir di Sitiawan, Perak pulang ke tanah air adalah sama dengan pengkhianatan kerajaan Malaysia terhadap Rundingan Damai Haadyai pada 2 Disember 1989.

Apakah Isi Kandungan Rundingan Damai Haadyai?

Antara kandungan utama Perjanjian Damai Haadyai ialah :


Riang-riang: Muzikal, pentas bergerak & murid

Oleh Hariry Jalil
Sebuah teater muzikal ampu (Najib) 'Razak' akan dipersembahkan di Istana Budaya, tak tahu bila, mungkin bulan Ogos. Saja malas nak ambil tahu sebab langsung tak berminat. Baru-baru ni aku menonton persembahan tari di ASWARA dan di lobi Panggung Eksperimen terpamer sebahagian dari set muzikal ampu (Najib) 'Razak', iaitu dua buah kerusi dan meja kopi, pasu bunga dan apa benda lagi entah perabot yang ditaruhnya. Mungkin itu pejabat Tun Razak atau ruang tamu rumah Tun Razak. Maaf, aku tak tahu langsung.


11 Jun 2009

Najib Penjenayah Glokal?

Aku tanak tulis pepanjang. Bukan sebab aku takut butang blekberi bold aku lekang sebab masih dalam mode menciwi, tapi sebab apa yang aku nak tulis ni adalah ulangan daripada apa yang pernah aku tulis sebelum ini.

Tentang kes Altantuya dan Malaysia.

Tiada sebarang kompromi lagi bahawa, sepertimana saranan mahadet, najib harus membersihkan namanya yang teruk dilibas oleh media, pembangkang, dan juga khalayak antarabangsa yang masih belum berpuas hati dengan caranya menepis isu Altantuya ini.

Terbaru, video tentang cerita ceriti perihal Rosmah pula dibangkitkan dalam Youtube - Perempuan Puaka. Walaupun kurang jelas, tetapi di akhir video adik rosmah menggambarkan seolah2 kakaknya terlibat dalam pembunuhan Altantuya. Kepada yang belum menonton video tersebut, sila ke laman youtube dan cari "perempuan puaka"

Kata dua amat mudah, buktikan di luar keraguan munasabah bahawa rosmah dan lakinya tidak terlibat langsung, atau letak jawatan! Masa depan Tanah Melayu tidak boleh digadaikan oleh pemimpin yang berkemungkinan mempunyai fail2 jenayah dan bermasalah yang boleh digunakan oleh agen-agen negara luar untuk memblackmail Malaysia bagi kepentingan mereka!

Ini masa depan negara. Kita sekarang berhadapan dengan pemimpin yang bukan sahaja dituduh mempunyai jenayah lokal, tetapi juga global! Pemimpin Jenayah GLOKAL! Ekonomi dan kemakmuran negara sekarang bergantung sepenuhnya pada PM yang sampai sekarang dilihat begitu lemah dan penuh dengan tanda soal. Rakyat Malaysia terus risau dengan perkembangan ini dan melihat masa depan Malaysia yang kemungkinan besar akan dijajah semula oleh negara luar.

Najib, letak jawatan atau bertarung membersihkan nama kamu dalam kandang tertuduh di mahkamah. Buktikan bahawa kamu langsung tidak ada kena mengena dalam hal ini. Ini bukan lagi masalah peribadi rumahtangga kamu, tetapi telah menjadi isu yang mampu mengancam keselamatan, hala tuju dan kemakmuran negara.

Rakyat Malaysia, sila sedar dengan ancaman yang kita hadapi sekarang bahawa Perdana Menteri kita berkemungkinan besar tidak mampu membuat keputusan yang rasional kerana berhadapan dengan tekanan negara luar yang mungkin mempunyai bukti lebih hebat daripada Bala ataupun Raja Petra!

Kita semua telah diberi amaran.

AMK Selangor Gesa Semua Pihak Perkasakan Institusi Masjid

KENYATAAN MEDIA

ANGKATAN MUDA KEADILAN SELANGOR
PARTI KEADILAN RAKYAT


11hb JUN 2009 / 17 Jamadil Akhir 1430

AMK Selangor Gesa Semua Pihak Perkasakan Institusi Masjid

Angkatan Muda Keadilan Selangor menggesa semua pihak agar menghentikan perbalahan dan polemik negatif berkaitan dengan isu pemilihan Ahli Jawatan Kuasa Masjid bagi sesi 2009-2012 ini dengan segera. Perkembangan mutakhir kini dikhuatiri boleh membawa perpecahan kepada masyarakat Islam di negeri ini.

AMK Selangor juga membidas pihak-pihak tertentu yang cuba menimbulkan suasana tidak tenteram dikalangan masyarakat dengan mengapi-apikan rasa tidak puas hati ini sehingga kepada membuat laporan kepada pihak polis dan SPRM. AMK Selangor merasakan tindakan ini hanya mencemarkan nama baik institusi masjid yang sewajarnya dipelihara oleh semua pihak.

AMK Selangor menggesa agar semua pihak menumpukan kepada usaha-usaha kepada pemerkasaan dan pengimarahan institusi masjid agar dapat menjadi institusi yang mendidik masyarakat ke arah kejayaan dan kecemerlangan dalam semua aspek kehidupan.

AMK Selangor merasakan adalah lebih baik jika usaha ditumpukan kepada bagaimana masjid boleh memainkan peranan yang penting dalam agenda amar makruf dan nahi munkar. Malahan usaha giat perlu dirancang dan dilaksanakan untuk menarik golongan muda dan masyarakat ramai.

AMK Selangor yakin soal tidak puas hati berkenaan pemilihan AJK Masjid adalah soal kecil yang boleh diselesaikan dengan cara berhemat dan terpuji. Malahan jawatan sebagai makmum yang sebenarnya perlu diisi dengan segera memandangkan jawatan ini sentiasa kosong khususnya pada waktu Solat Subuh. Kita yakin kekuatan ummah akan kembali berpadu dan kuat jika suasana Solat Subuh berjemaah ini menyamai suasana ketika Solat Jumaat ,Solat Sunat Aidil Adha dan juga Aidil Fitri.

Dalam pada itu, AMK Selangor berharap barisan kepimpinan baru masjid di seluruh negeri Selangor dapat menjalankan tugas dan amanah yang diberi dengan penuh tanggungjawab dan komited. Barisan kepimpinan baru ini diharap membawa satu sinar baru terhadap keupayaan institusi masjid menjadi pemangkin kepada pembentukan masyarakat madani dan rabbani.

Suasana perbalahan berkenaan pemilihan ini tidak wajar berpanjangan sehingga ada tindakan boikot-memboikot dan bermasam muka. Tetapi suasana ini dapat dijernihkan dengan semangat berkasih sayang dan kekitaan kerana semuanya berkiblatkan yang satu di mana sewajarnya falsafah ini dapat dihayati bersama oleh semua pihak.

AMK Selangor juga mengingatkan agar tiada pihak yang cuba menimbulkan suasana keruh daripada isu ini. Masyarakat juga tidak perlu terjebak dengan permainan pihak-pihak tertentu yang cuba menimbulkan suasana tidak tenteram ini sehingga bertindak tanpa memikirkan agenda besar ummah di masa hadapan yang perlu diperjuangkan.

Akhirnya, sudah tiba dan ketikanya suasana masjid yang meriah dengan tradisi ilmu dan kerohanian kembali rancak sepertimana suasana pada bulan Ramadan. Pastinya, masjid adalah untuk semua yang menuntut setiap kita menyumbang kepada pengimarahan masjid dalam membina kesatuan ummah sejagat.

Mohd Ezli Bin Mashut
Ketua Penerangan AMK Selangor

03 Jun 2009

AMK SELANGOR GESA SEMUA PIHAK SEGERA PANTAU SEMULA PROJEK PEMBINAAN DAN STRUKTUR BANGUNAN


Kenyataan Media

ANGKATAN MUDA KEADILAN SELANGOR
PARTI KEADILAN RAKYAT


03hb JUN 2009 / 09hb JAMADIL AKHIR 1430

AMK SELANGOR GESA SEMUA PIHAK SEGERA PANTAU SEMULA PROJEK PEMBINAAN DAN STRUKTUR BANGUNAN


Angkatan Muda Keadilan Selangor menggesa semua pihak seluruh agensi kerajaan atau swasta agar memantau dan memeriksa kembali segala projek pembangunan dan struktur bangunan yang dalam proses pembinaan dan siap. Perkembangan terkini kejadian struktur bangunan Jaya Supermarket dan bumbung Stadium Sultan Zainal Abidin runtuh mengundang situasi cemas dan panik kepada seluruh rakyat. Mujur bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Kompleks Sukan Gong Badak di Kuala Terengganu runtuh berlaku bukan pada waktu sebarang acara temasya dan sukan diadakan jika tidak ribuan nyawa dikhuatiri melayang.

AMK Selangor amat prihatin dengan perkembangan terkini ini dan mendesak semua pihak agar segera meneliti kembali segala prosedur pembinaan dan spesifikasi yang telah ditetapkan dalam sebarang pembinaan bangunan, rumah, jejantas, jambatan dan segala struktur projek pembangunan. Malaysia yang berada di luar lingkaran api pasifik yang tidak menyaksikan sebarang gegaran gempa yang luar biasa sewajarnya tidak mengalpakan semua pihak dalam merangka dan melaksanakan sebarang pembangunan agar ianya kukuh dan stabil untuh tempoh masa yang panjang.

Justeru, AMK Selangor menggesa semua pihak mengambil pendekataan proaktif dan pantas untuk memastikan rentetan struktur bangunan runtuh di negara ini tidak berpanjangan :

Pertama: Prosedur pembinaan bangunan perlu diteliti semula. AMK Selangor merasakan seluruh agensi yang bertanggungjawab perlu meneliti semula prosedur sedia ada dan memastikan segala prosedur tersebut dipatuhi dengan ketat dan dipatuhi oleh semua pihak yang melaksanakan sesuatu projek tersebut.

Kedua: Segala projek yang telah dijalankan perlu dipantau oleh sebuah agensi bebas yang mempunyai kredibiliti dan kepakaran agar segala kecacatan dan ketidakpatuhan terhadap sebarang aspek pembinaan yang tidak menepati spesifikasi dapat dikesan dan diperbaiki dengan lebih awal dan pantas.

Ketiga: Pemberian projek perlu memenuhi standart dan kelulusan yang ketat disamping segala unsur rasuah dan penyelewangan dapat dibanteras. Pihak SPRM perlu proaktif dan bertindak pantas dalam sebarang laporan rasuah yang dibuat dan juga menyiasat daripada semua aspek jika berlaku lagi sebarang kejadian yang tidak diingini ini berlaku.

Keempat: Latihan dan pendidikan semula kepada semua kontraktor-kontraktor dan pekerja di sektor pembinaan sedia ada agar segala aspek pembangunan yang sedang dan akan dijalankan kelak menggunakan teknologi terkini serta mamahami amanah yang dipikul dalam melaksanakan sebarang projek. Malahan dalam aspek pengurusan budget pembangunan projek perlu dipantau agar tidak mengalami ketirisan perbelanjaan akibat unsur rasuah, penyelewangan dan mengambil kadar untung pada kadar yang tidak munasabah.

Kelima: Kerajaan perlu mengarahkan agensi perlaksananya dengan segera mengeluarkan arahan untuk memeriksa semua struktur bangunan, premis , jambatan, jejambat , lebuhraya, lapangan terbang dan lain-lain diperiksa dengan segera kembali. Kita tidak mahu kejadian bangunan runtuh akibat kelemahan manusia ini berlaku kembali. Malahan ianya menjejaskan imej negara apabila projek Ringgit Malaysia ratusan juta berhadapan dengan masalah serius. Kini rakyat semakin bimbang dengan tahap keselamatan mereka akibat rentetan kejadian struktur bangunan runtuh tersebut.

AMK Selangor berharap selepas kejadian yang berlaku, masyarakat dan kerajaan agar lebih prihatin terhadap isu-isu berkenaan sebarang projek pembangunan di negera ini. Kejadian ini juga perlu mencelikkan semua pihak agar tidak duduk diam dalam menangani isu ini. Undang-undang dan peraturan sedia ada tidak akan berguna jika sekadar menjadi hiasan dan tiada sebarang tindakan tegas untuk melaksanakan dan penguatkuasaan.

AMK Selangor juga menggesa aspek penyelenggaraan bangunan dan kemudahan awam dijalankan dengan lebih komited , sistematik dan bersepadu. Tiada gunanya jika projek berbillion-billion dilaksanakan tetapi dalam aspek penyelenggaraan tidak diambil kira untuk survival dalam waktu yang panjang.

Akhirnya, AMK Selangor berharap kejadian yang berlaku ini menjadi yang terakhir akibat faktor kecuaian manusia. Semua pihak khususnya kerajaan perlu proaktif dalam isu ini. Kegagalan bertindak pantas pasti mengundang kecelakaan yang sukar dijangka di masa hadapan. Kini adalah masa untuk bertindak menyelesaikan masalah dan bukan hanya menjalankan siasatan dan akhirnya ditutup tanpa sebarang penambahbaikan dan penguatkuasaan.

Mohd Ezli Mashut

Ketua Penerangan AMK Selangor

01 Jun 2009

Manohara: Betul saya didera

Istana Kelantan bergegar lagi dengan dakwaan bahawa seorang puteranya Tengku Muhammad Fakhry Petra mendera isterinya, bekas model muda Indonesia, Manohara Odelia Pinot.

manohara odlia pinot kelantan 260509Kali ini, wanita itu sendiri mendakwa beliau - yang digelar Cik Puan Temenggong Kelantan - dianiaya setelah didedahkan ibunya Daisy Fajarina 20 April lalu.

Manohara Odelia (foto terbaru, kanan) melarikan diri ke Jakarta dari Singapura semalam apabila berada di republik pulau itu untuk menziarahi bapa mertuanya Sultan Kelantan yang sedang mendapatkan rawatan kesihatan.

Akhbar dalam talian Detik.com tengah malam ini melaporkan, ibu Manohara Odelia mendakwa ada kesan seterika di dahi anaknya, selain kesan luka di bahagian dada.

Bekas model itu dilaporkan akan mengadakan pemeriksaan kesihatan pagi ini, selain pemeriksaan psikiatri.

Hasil pemeriksaan perubatan itu akan diserahkan kepada peguam mereka, lapor akhbar berpengaruh itu.

Walaupun tanpa dokumen lengkap, wanita 17 tahun itu berjaya tiba ke Jakarta pagi semalam (Ahad) setelah dibantu oleh kedutaan republik itu dan juga kedutaan Amerika Syarikat di Singapura dengan kerjasama imigresen Singapura sendiri, lapor Tempo Interaktif.

manohara odelai pinot mother daisy fajarina 230409Sebuah NGO Indonesia yang dikenali Laskar Merah Putih juga dilaporkan berperanan membawa lari wanita itu dari Singapura.

Memetik wawancara Manohara Odelia yang disiarkan secara langsung dengan sebuah stesen televisyen TV One di Jakarta, akhbar itu melaporkan wanita itu menyalahkan pihak istana yang mengetahui nasib buruk yang dialaminya tetapi tidak bertindak membelanya.

Beliau malah mendakwa foto yang menunjukkan beliau dilukakan di bahagian dada telah diserahkan kepada polis Malaysia tetapi tiada tindakan diambil, lapor akhbar itu lagi.

Manohara Odelia juga menyalahkan media massa negara ini yang sering memberikan gambaran bahawa beliau sentiasa dalam keadaan baik.

"Bantuan media di Malaysia tidak ada. Mereka hanya memfoto, lalu kemudian bercerita bahwa saya baik-baik saja. Padahal saya tidak ditanya," beliau dipetik berkata.

Selain itu, beliau juga menuduh kedutaan republik itu di Kuala Lumpur gagal menjalankan tugasnya dengan baik berhubung kesnya tetapi seorang pegawai di Departemen Luar Negeri Indonesia hari ini menafikannya.

manohara odelia pinot tengku kelantan royal indonesia model controversy 210409 02Dalam laporan laman web Kompas, yang memetik wawancara Manohara Odelia dengan televisyen ANTV, beliau mendakwa diberikan suntikan hormon untuk menambah berat badannya.

"Saya memang disuntik hormon itu dan berat badan saya bertambah 15 kg dalam waktu dua bulan. Malah 10 kg pertama kenaikan berat badan saya terjadi dalam waktu empat hari," beliau dipetik berkata petang semalam.

Sewaktu diwawancara TV One, Manohara Odelia menegaskan tidak akan kembali semula kepada Tengku Muhammad Fakhry walau suaminya itu "datang dengan baik-baik dan meminta maaf", lapor Tempo Interaktif lagi.

"Siapapun yang mengalami seperti yang Mano (Odelia) alami tidak akan mahu kembali lagi," beliau dilaporkan berkata sewaktu tampil dengan diiringi Daisy (foto kiri).

Menurut Manohara Odelia lagi, penderaan yang dialaminya berlarutan walaupun pasangan diraja itu pulang daripada mengerjakan umrah di Mekah, 9 Mac lalu.

Sumber-sumber kerabat diraja Kelantan dan kenalan putera Sultan Kelantan itu bagaimanapun sering menafikan dakwaan penderaan seperti dituduh ibu Manohara Odelia.

Mohd Soberi Shafii, sewaktu bercakap kepada Tempo Interaktif malam tadi, juga menafikan tuduhan Manohara Odelia didera.

"Dia boleh cakap apa saja. Itu adalah satu kebohongan," penulis blog itu yang dekat dengan istana Kelantan dipetik berkata.

Tambahnya, Tengku Muhammad Fakhry sendiri malah meminta isterinya bertemu dengan Daisy.

Laporan itu menyebut, putera Sultan Kelantan itu mengetahui kehadiran Daisy dan seorang lagi anaknya Dewi Sari Asih di hotel tempat pasangan diraja itu menginap kira-kira jam 8 malam Sabtu lalu.

Tengku Muhammad Fakhry bagaimanapun berada di bilik ibundanya Raja Perempuan Kelantan di tingkat yang sama.

Manohara Odelia bersama anggota keluarganya itu kemudian meninggalkan bilik hotel jam 3 pagi keesokannya tanpa menemui suaminya, lapor laman akhbar tersebut.

Malaysiakini akan cuba mendapatkan reaksi istana hari ini berhubung dakwaan terbaru daripada isterinya itu.