30 Ogos 2008

Bila BN Mencari Geruh Di Permatang Pauh

Oleh: Zukri Aksah

Geruh siapa lagi, kalau bukan geruh Anwar Ibrahim…:-)

Saya tulis ini ketika sedang menonton rancangan Analisis Awani saluran 501 Astro, sewaktu Saudara Anwar Ibrahim telah disahkan memenangi kerusi Parlimen Permatang Pauh dalam “pilihanraya kecil paling ganas” (hahaha… entah berapa orang mati tertikam tiang bendera atau terjerut tali poster), dengan majoriti 15,671 undi.

Saya kata BN sengaja mencari geruh Anwar kerana Permatang Pauh sudah terbukti kubu kebal beliau, tujuh penggal (termasuk ketika diganti sekejap oleh Dr. Wan Azizah) beliau menjadi Ahli Parlimen di situ membuktikan segala-galanya. Kenapalah tidak ada pimpinan BN yang ingin mendengar nasihat Anuar Musa.

Banyak analisis yang diperkata dan diberikan dalam rancangan Analisis Awani ini, oleh ramai penganalisis politik “hebat,” mereka cuba mengandai dan merumuskan kemenangan besar Saudara Anwar Ibrahim dengan menggunapakai rujukan pola pengundian orang muda, pola pengundian pengundi bukan Melayu, kesesakan lalu-lintas, hujan, kempen defensif dan ofensif, kempen pasif dan proaktif serta sebagainya. Walaupun saya akui kesemua ini ada peranannya dalam Pilihanraya Kecil Permatang Pauh tetapi saya tidak boleh mengelak untuk kadang-kadang merasa bahawa mereka yang suka digelar sebagai penganalisis politik ini lebih gemar bercakap atas persepsi mereka sendiri, bukan persepsi rakyat!

Dalam banyak lontaran suara yang diperdengarkan, apa yang diperkatakan oleh Saudara Suhaimi Sulaiman sedikit menangkap, ceritanya tentang respon dari rakyat biasa di Permatang Pauh tentang kempen yang dijalankan telah dikiaskan sebagai “kalau kita masuk ke rumah orang, jangan cakap anak orang itu jahat” menghilangkan terus konsentrasi saya kepada rancangan Analisis Awani tersebut, sebaliknya memaksa saya untuk berfikir mencari lapis maknanya.

Takrifan lapis pertama mudah difahami, memberitahu kita bahawa orang Permatang Pauh tidak suka orang luar datang dan bercerita bukan-bukan pasal Anwar. Takrifan lapis kedua pula menggambarkan bahawa struktur ayat itu bernada marah, sepertinya orang Permatang Pauh sudah muak dengan drama liwat Anwar; liwat Sukma, liwat Azizan, liwat tilam, liwat Saiful dan yang terakhir sumpah liwat!

Apa yang ingin saya tekankan di sini adalah takrifan lapis ketiga. Betapa orang Permatang Pauh bukanlah dungu, bengap, jumud dan mandom. Mereka tidak perlu terlalu dimomokkan dengan isu liwat Anwar, mereka jadi rimas! Ibubapa manapun, walaupun sedar akan kejahatan anaknya, tetap akan membela anaknya di depan orang lain. Melainkan jika orang lain itu berjaya membuktikan anak dia ini memang jahat, maka siaplah anaknya itu, di depan orang lain itu juga anak ini akan disebat dan dihukum.

Soalnya, mengapa Permatang Pauh tidak “menyebat” dan menghukum anaknya, Saudara Anwar Ibrahim? Walhal BN dan pihak-pihak yang berkaitan sudah melakukan segalanya bagi membuktikan kejahatan Anwar, Anwar ini kaki liwat! Apakah setelah banyak kali sangat Saudara Anwar dituduh dengan tuduhan yang sama, orang biasa di Permatang Pauh tidak mula merasa was-was dan ragu-ragu? Mereka orang biasa, saya juga orang biasa, kadang-kadang terdetik juga, tetapi…

Masalahnya, BN dan pihak-pihak lain ini, setiap kali mencuba mahu membuktikan perilaku jahat Anwar yang kaki liwat ini, setiap kali itulah juga akan ada kepelikan berlaku, seolah-olah wujudnya perancangan, dan kepelikan ini menjadi “bahagian yang gagal” dalam perancangan tersebut. Contoh mudahnya, Saiful yang menuduh Saudara Anwar meliwatnya itu bekerja di pejabat Anwar, peliknya dia adalah bekas pemimpin mahasiswa pro-aspirasi yang kenal baik dengan pegawai khas Najib Tun Razak, bahkan pernah berjumpa Najib. Saya boleh terima kalau kata Najib perjumpaan itu kerana Saiful ingin memohon biasiswa, Saiful mungkin merasa lebih berpeluang mendapat biasiswa jika dia terus berjumpa Najib, apatah lagi sandaran hubungan baiknya dengan pegawai khas beliau. Namun begitu wujud lagi satu kepelikan, mengikut rekod pengajian universiti Saiful yang didedahkannya sendiri, dia telah gagal tiga semester! Lulus bersyarat pun hanya dibenarkan untuk dua semester. Sepengalaman saya sebagai bekas pelajar universiti, jika anda mendapat CGPA seperti Saiful, anda bukan “berhenti dari pengajian” seperti didakwa Saiful, tetapi lebih tepat anda diberhentikan, atau lebih jahat bahasanya dibuang dan ditendang dari universiti. Jadi, dengan rekod sebegini, bagaimana Najib boleh bersedia berbincang dengan Saiful berkaitan biasiswa?

Kepelikan berlaku terus… Oleh kerana kredibiliti akademiknya mula dipersoalkan yang memungkinkan tuduhannya tidak akan dipercayai, Saiful mengambil pendekatan yang lebih berani dan ekstrim. Kali ini dia ke masjid Wilayah Persekutuan, sehari sebelum penamaan calon Pilihanraya Kecil Permatang Pauh, bersumpah laknat di hadapan ayahnya, Pengarah JAWI, salah seorang imam masjid, Ustaz Ramlang Porigi dan beberapa orang lain lagi. Tidak banyak yang pelik tentang majlis itu melainkan tindakan Saiful memegang Al-Quran (dan memegangnya dengan tangan kiri pula) ketika melafazkan sumpah jelas bukan sebahagian dari yang diajar Islam.

Kepelikan majlis ini muncul bila imam yang hadir sama iaitu Ustaz Ramlang Porigi tiba-tiba membuat kenyataan bahawa dia telah diarahkan untuk turut sama berada dalam majlis Saiful itu. Yelah, anda boleh bersumpah di mana-mana dan tidak perlukan saksipun, tetapi bila anda ke masjid yang punya sembilan orang imam, mendakwa jujur mahu bersumpah laknat, dan tidak ada seorang imampun dari sembilan orang itu yang mahu berada dalam majlis sumpah anda, tentulah ada sesuatu yang tidak kena dengan anda di kacamata imam-imam tersebut. Siapa yang mengarahkan Ustaz Ramlang Porigi?

Saya melihat upaya Anwar untuk memintas kepelikan-kepelikan ini, maksudnya Anwar akan melakukan sesuatu sebelum suatu kepelikan berlaku. Anwar perlu masuk Parlimen secepat mungkin kerana kesnya akan dibicarakan pertengahan September ini, mungkin banyak lagi kepelikan akan berlaku. Apakah ini sememangnya petunjuk dari Tuhan, cuba memberitahu bahawa ada perancangan besar sedang dilakukan terhadap Saudara Anwar, dan kepelikan-kepelikan ini, seperti yang saya katakan sebelum ini adalah “bahagian yang gagal” dalam perancangan tersebut. Atau sekadar Anwar ini sememangnya manusia yang hebat, sehingga geruhnya tidak langsung boleh dicari, apalagi di kawasannya di Permatang Pauh.Tiada ulasan: