04 Ogos 2008

Opah Pidah letak jawatan

Oleh: Mat Saman Kati

"Kamu tau, Mat. Opah Pidah dah merajuk benor..Sejak Bomoh Dolah jadi Ketua Kampung, dia nak cantas semua bidan-bidan yang tak ada tauliah. Bomoh Dolah ni kununnya nak ambik Bidan Kerajaan yang ada tauliah saja untuk kerja-kerja nak menyambut orang beranak ni."


Hari ni, pagi-pagi lagi aku dah hantar anak kesekolah, sebab dia nak pergi keKuantan. Ada jambori KRS dan dia dipilih mewakili sekolah. Pukul 6.45 pagi masih gelap dan dalam perjalanan balik, aku nampak Kak Lijah tercongok kat bus-stop dengan baju putih tudung merah.. Aku pun berhenti dan tanya Kak Lijah.

"Nak kemana subuh sepie ni, Yong?"

"Nak ke Kuala! Ada hal besor" jawab Kak Lijah.

"Ada orang beranak ke?" aku tanya.

"Bukan orang beranak, bidan nak letak jawatan !!!" kata Kak Lijah.

"Bidan mana?"

"Opah Pidah!!! "

"Pasai apa?"

"Panjang ceritanya. Kamu tolong hantor aku keKuala, boleh bersembang dalam kereta." Kak Lijah buat cadangan. Aku serba salah. Dah la nak bawak janda gelap-gelap ni. Aku pulak masih pakai kain pelikat, seluar dalam pun tak pakai. Kalau dah umur enam puluh, boleh juga bagi alasan dah tak kuat....Lantak lah.. Kalau orang cekup aku kat bus-stop subuh-subuh ni, lagi teruk.

"Masuk la..." aku pelawa Kak Lijah. Kak Lijah pun buka pintu kereta, masuk dan tutup pintu kereta kuat-kuat.

"Pelan la sikit..roboh pulak pintu kereta tu nanti..", aku bagi tau.

"A laaa... kereta pun dah buruk" celupar sungguh orang tudung merah ni.

"Kamu tau, Mat. Opah Pidah dah merajuk benor..Sejak Bomoh Dolah jadi Ketua Kampung, dia nak cantas semua bidan-bidan yang tak ada tauliah. Bomoh Dolah ni kununnya nak ambik Bidan Kerajaan yang ada tauliah saja untuk kerja-kerja nak menyambut orang beranak ni."

"Opah Pidah tak ada tauliah ke?" aku tanya.

"Dulu ada hospital panggil dia ambil periksa, tapi macam mana nak ambil periksa kalau nulis pun tak tau." jawab Kak Lijah.

"Habih... macam mana dia boleh jadi bidan?.

"Turun dari maknya. Mak Opah Pidah dulu bidan jugak, banyak membela. Bila mati, turun kat Opah Pidah"

Aku tak paham apa yang dicakap oleh Kak Lijah. "Bela apa?"

"Ish... hantu raya, pelesit, macam-macam. Tu pasai dia lawa semedang, muka sentiasa berseri, bibior sentiasa merah" Kak Lijah dah mula mengumpat.

"Kalau macam tu, nak letak jawatan pasai apa? Tak jadi bidan kerajaan pun, orang panggil dia jugak."

"Tu la pasainya...sapa nak bagi makan hantu raya..pelesit dia? Telor pun dah mahai. Pulut pun dah naik harga." balas Kak Lijah. "Bila dah ada bidan kerajaan, orang pun dah kurang panggil dia. Selama ni, ada jugak masuk duit pengkeras, sekarang ni nak ceghoko duit dari mana? Hantu pelesit dia nak makan jugak.Kalau tak makan, lama-lama nanti, dia makan tuan. Tak percaya kamu tengok le rupa Opah Pidah tu..kecut macam asam ko"

"Habih.. kalau dia letak jawatan, sapa nak ganti jadi bidan kat Kuala ni?"

"Bidan kerajaan tu la... aku nak nyebut nama dia pun susah sangat.. Apa nama?..Serizat?" Kak Lijah tanya balik.

"Bidan yang datang dari Tanjung tu ka? Baguih la...tapi aku bukan berapa kenai sangat. Kalau Kak Lijah tanya bomoh kuat, aku tau la.."

" Huuh.. orang jantan macam tu la.. dah tua pun gatai lagi." balas Kak Lijah.

"Misi yang selalu masuk kampung tu tak boleh jadi bidan ka?" aku tanya Kak Lijah.

"Sapa dia?" tanya Kak Lijah.

"Alaa. yang macam jantan tu... Zalina kalau tak silap." aku bagi tau.

" Ishhh... dia bukan Wanita!!!!" .....Kamu berhenti kat rumah Kak Ton tu, Mat" Kak Lijah minta aku berhenti kat rumah Ketua Wanita Cawangan Sayong.

"Tak kan nak mesyuarat kat rumah kot. Ngape tak buat kat Rest House?" aku tanya.

"Gini hari tak ada sape nak sponsor, Mat. Kena mesyuarat kat dapor je la."

26 ulasan:

OfficeBoyTingkat4 berkata...

Opah Pidah memang nak pencen jadi bidan kampung.Bukan pasie apa pun.Sebenarnya Ajib yang cucuk Bomoh Dolah.Lagi pun mata Opah Pidah dah tak berapa nampak.

Ada ker masa bini Ajib nak beranak, jubor bini Ajib yang di korek koreknya.Dia ingat kat situ tempat keluar budak.Habis koyak rabak jubur bini Ajib tu.Tu yang marah sangat si Ajib sampai mengadu kat Bomon Dolah.

Manjung Mari berkata...

bang Mat!
Kak Lijah yang hang bawa pagi-pagi pi mesyuarat tu OK lagi ke tak! Dah date diew ka belum!

Hijrah berkata...

ala, opah pidah pon da expired. ape salahnye tuko org lain le pulok. dah le jadi MP kuale sejak dari teman lahir kat hosp. kuale tu (teman lahir 1986) skrang ni teman da 22 tahun, maknanye da 22 tahun la opah pidah jadi MP kuale tu. Opah teman belah arwah abah pulak org "Dulu, Kini, Selama" opah pidah. Bekas ketua wanita cawangan Lempor hilir. Ntah2 kak lijah tu pon kenal. Dari dulu, nama opah pidah je dijaja nye. huish, nasib baik arwah abah teman tak ngajo teman ikut ajaran sesat Al-Assabiyah UMNO tu. kalo tak, teman pon jadi ketua pemuda UMNO kot. kehkehkeh. berkawan dgn kera jantan(KJ), tak pon kawan rapat perak bangkit.

CYS berkata...

MSK

Nasib baik yang tak pakai seluar dalam tu hang, kalau orang UMMNO
habis Kak Lijah kena liwat.

MSK

Bila nak balik rumah sendiri..dah lame bebenor tumpang kat sini rasenye.

CYS

Mat Saman Kati berkata...

ofisboy,

Biasa buat perabun tak? Masa kecik-kecik dulu, bila buat jahat sikit, opah aku perasap aku dengan cabai kering bakar. Aku rasa, opah pidah ni pun patut kena perabun jugak.

manjungmari,

Tak tau pulak. Aku tak pernah try sebab was-was.

cys,

Tunggu la sikit hari lagi. Tengah buat projek ni. Rumah sendiri pun semak lagi.

ayor lemuju berkata...

Opah Pidah cerodek bukan tak cerodek. Bila dia kabor nak letak jawatan tu? Sama hari dengan Bomoh Dolah le. A'te meloho juge la Serizat gamaknya, panjang benor tempoh peralihan kuasa. Ape2 he, bulan dua belas kena pilih dia Ketua Wanita juge jangan idak. Pening kepale teman. Kena gogok ayo lemuju sebotoi le gamaknya!

ruyom berkata...

It now appears to me that the problem began with the concept of "Ketuanan Melayu".

This concept was introduced around the time when Malaysia was working hard to achieve independence from the British.

As we are all aware, the malays were marginalised in the economic sector and perhaps to a large extend the political side as well.

The malay leaders of the time tried to boost the spirit of the malay community by introducing the concept of "Ketuanan Melayu".

So, the malay leaders at that time used the concept "Ketuanan Melayu" as a rallying point not as a tool to oppress or rid the non-malays, but merely as a cry to prevent the malays from drifting towards oblivion in the era of Malaysia as a country.

While the other concepts ranging from ethnic cleansing to white supremacy are meant to dominate and wipe out the other races, "Ketuanan Melayu" is only meant to help the malays to get to equal footing with the non-malays.

Topengperak_Xinwugi berkata...

ang buat projek hape skarang mat? menujum ka? aku dengaq pak najib tengah carik nujum nak telek sape yang buleh lawan taiko besaq kat ppauh...budak pak najib cakap kalau dalam 2-3 hari ni tak dapat carik calon, depa cadang nak letak beghok je...alang-alang kalau kalah pun depa cakap sebab beghok jadik calon...tak la terasa sangat kalau kalah...

ni...parti AKIM dah kompom nak lawan anwar...PR lawan AKIM lawan beghok...hahaha

Ronn berkata...

Bang Mat, Bang Manjung... janda Bakaq dengan Tijah janda apa habaq... eh eh abang bedua apa habaq...

Manjung Mari berkata...

Salam Semua!
Tu dia Mat! Hang dok kutuk Opah Pidah merajuk la apa la! Cuba hangpa pi ke Mstar (Star Melayu) Huuhh, Tengok Pak Lah bukan main romantik lagi pimpin Opah Pidah, bini dia Jean pon dok belakang aja tengok Pak Lah pinpin Opah Pidah,, mungkin orang tua-tua kut! Tak Pak Lah nak naik syahwat kut pegang Opah Pidah tu ya.. lagi pun Opahh, kalau Datuk Michelle dulu tu lain la!!! Apa pendapat Perak bangkit,,, lama tak kelihatan...

Lagi satu yang kelakar nampaknya UMNO dah tak ada arah dah nak lawan dengan Anuwar, ada akai ka dia pi tawar kat DR Asri Mufti Perlis jadi calun, tobat lahum dia nak, nak gantung diri la kalau dia jadi calun, Mat Ezam tu pun aku dok agak apa orang tua-tua dok kata "Gempak hindu " aja!!!.

Mana Perak Bangkit,,, Hang boleh pi jadi calun lawan Anuar, sure hang menang punya!!!

johar faizal berkata...

Elok la tu Opah Pidah nak letak jawatan, tapi pasai apa kena tunggu pertengahan tahun depan.

Takan ambik masa lama sangat nak pelepas semua ilmu belaan dia kat bidan kerajaan tu.

Lama sungguh tempoh menuntut Serizat tu ya. Jangan jadi gila isim sudahlah.

Dalam blog sapa ntah ada gambar Pak Long Dollah letak kalungan bunga di tugu negara, kat Mstar Pak long Dollah pimpin tangan Opah Pidah.

Sejahil-jahil teman ni, masih kenal halal-haram, kalau Imam Besar Had-Hari tunjuk tauladan macam tu, macam-mana pulak dengan qariah dia? tu yang teman pelik.

Kalau Michelle Yeoh tu, boleh la teman tumpang steam jugak...

johar faizal berkata...

Salam MSK,

Lama bebeno nak siap rumah kamu tu ya, kome ambik kontraktor mana? Kome buat Banglo ke Mahligai. Ngape projek slow sangat, tetamu kome ni ramai, masing2 pakat rimas duduk bersila atas simen....

p/s: Teman nak pesan ni, Jangan buat mahligai besor2 sangat, nanti jealous pulak Perak Bangkit.

johar faizal berkata...

Salam lagi MSK,

Ni baru terbaca dalam blog proreformasi dan P99 Ampang (Puan Zuraida).

Kebocoran laporan Hospital Besar Kuala Lumpur pun mengatakan tiada kesan liwat terhadap budak bodoh tu.

Betui ka??? kalau betui alhamdulillah... cuba risik2 tengok, contact abang Mat lagi power...

matcomot berkata...

masa perjumpaan pemimpin dgn wanita kau ada kat pwtc.ada bnyk cerita menarik.hahahaha semua cerita kelakar pasal wanita umno.nanti la aku cerita.nak p bayar bil hp celcom sat.

Manjung Mari berkata...

Mat Comot!
Hang buat saspen aje,, apa kat rumah ni ada ruangan khas untuk iklan penaja ka?11

TOK PENGULU berkata...

salam...

pasai apa blog hang lock lagi?

PKR Perak berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
matsamankati berkata...

Salam untuk semua,

bukan aku nak buat rumah banglo atau mahligai....tinggal lagi, nak cari atap bertam susah sangat.

Nak kata sebok, memang sebok. Ni semua Permatang Pauh punya pasal. Jadi aku tak berapa kisah sangat tentang blog sebab nak prepare untuk Permatang Pauh. Hari ni pun, sehari suntuk kat Ipoh.


Johar faizal,

Betui tu. Repot HKL dah bocor. IP kes Anwar dah pun dihantar ke SFC hari Jumaat tapi SFC tendang balik kat polis sebab kes tak cukup kuat. Polis cuba main kotor dengan doktor HKL, dan sebelum ada doktor HKL yang akan jadi macam Dr. munawar Anees, lebih baik depa bocorkan bagi semua orang tau.

matsamankati berkata...

Tok penghulu,

Pagi tadi aku cuba posting, masih locked lagi. Depa buang anak kunci kot.

Tanpa Nama berkata...

msk,berapa hari lagi nak menumpang di rumah orang ni?

mat saman kati berkata...

Mungkin sehingga Jumaat ini.

katimatsaman@gmail.com berkata...

Bang MSK

Teman dah pelawa tak mau singgah. kita buang Bendera nanti sapa pun tak boleh pacak di rumah baru tu..

tapi tak pa kalau ada dot com teman boleh nolong ..

mat saman kati berkata...

terima kasih banyak-banyak katimatsaman.

Bukan aku tak sudi, tapi makin hari, makin banyak kerja. jadi aku kena share sikit dengan orang lain.

Suhaimi Said berkata...

isy...pandei2 buat cerite.

Opah Pidah awak tu sayang nak lepeh jawatan, dia kata nak letak jawatan, kut-kut Serizat pujuk dia.

Eeh, pujuk ape, Serizat memang dah lame ngidam jawatan tu. Melepeh lah Pidah.

mied berkata...

Tak semenggah bebenor kamu ni mat,..hehe.. pepagi bawak mentoka tak pake spenda.. pehtu bagi janda numpang pulak ...

kamu pujuk le opah pidah yg merajuk tu? sian die.. masa bekeh ketua kampung yg dulu tu letak jawatan, die yg paling kuat teroyak kan?..

Tyre berkata...

Abg Mat

Rumah kena kunci ke atau org rumah tak bagi masuk? Jgn lak Abg Mat buka cawangan lain pula!

Mana tahu berkenan dgn Kak Lijah tu. Tak kan Oah Pidah tak "menurun" sikit ilmu dia kat Kak Lijah tu.

Tayarman