24 Mei 2008

Dari UMNO ke PKR ke GERAK ke UMNO semula?

Oleh Mat Saman Kati

eseiMestiBacaIni betui-betui kes anak haram. Selama ni, aku ingat bila dia pakai baju kurung, Tudung labuh, ingatkan dia dah bertaubat, nak ikut Quran dan Sunnah Rasul, rupa-rupanya dia mengandung anak haram. Bila anak dilahirkan, baru pecah tembelang.

Ini bukan cerita aku nak jual bayi, yob! Tapi cerita GERAK.

Bila Ezam keluar dari PKR, dia tubuhkan GERAK. Macam anak dara pakai baju kurung dan bertudung. Kita pun puji melangit kerana dia kata nak perangi rasuah. Hang tinggal mak bapak kaki rock pun tak apa, sapa pun tak marah kerana ingatkan hang nak berdakwah. Rupa-rupa nya, dalam diam-diam hang ada secret affair.

Hang kata hang nak perangi rasuah, tapi.... dalam terang-terang, hang maki mak bapak hang. Dalam terang-terang, hang pi buat baik dengan bapak angkat hang, Pas. Dalam diam-diam, hang nak jahanamkan mak bapak hang. Dalam diam-diam, hang nak pelingkupkan bapak angkat hang.

Dalam diam-diam, hang jadi barua kepada Khairy dan Norza, untuk melingkupkan Pas dan PKR. La ni baru aku tau GERAK tu bekerja untuk siapa.

Siapa dia Mohd. Nazree Yunus? Dia adalah Pengerusi Jaringan Anak Muda INSKA, sebuah NGO dibawah naungan Norza Zakaria, orang kanan Khairy dan juga Bakal Pengerusi GERAK.

Yang anehnya, Che'gu Bard, orang kuat PKR juga merupakan orang kuat Ezam didalam GERAK. Dan dalam pilihanraya yang lalu, Che'gu Bard menentang Khairy! Sebelum pilihanraya, Che'gu Bard pernah cakap, dia akan menentang Khairy, walau dimana saja Khairy bertanding. Kuat sangat ka Che'gu Bard? Ataupun dia mahu memastikan Khairy menang?

Bila keluar PKR, Ezam menetapkan syarat tidak mahu berceramah kalau ada bendera PKR, tapi berterima kasih kepada PAS kerana menyediakan pentas untuknya. Dalam ceramah, dia hentam PKR, puji Pas. Orang Pas pun takbir. Tapi apa tujuannya?

Tujuannya, untuk memisahkan Pas dengan PKR. Tapi tak menjadi. Sebaliknya, Pakatan Rakyat pula timbul.Lantas selepas pilihanraya, kerja mereka ini ialah untuk memecahbelahkan PR. Nazree jadi tukang api Pas lawan DAP. Hebat sungguh!

DiSelangor, Nazree persoalkan Pakatan Rakyat dimana bukti rasuah yang dilakukan oleh kerajaan Umno yang dulu. Hang nak membenteras rasuah atau nak membela Khir Toyo? Pasai apa GERAK tak bantu siasat rasuah dan penyelewengan yang dilakukan oleh Khir Toyo? Sepatutnya hang kena selidik tentang fail-fail yang hilang dan dimusnahkan. Daripada badan NGO yang menentang rasuah, GERAK jadi talibarut UMNO.

Apabila semua ini tidak berjaya, sekarang mereka sedang mengajak Pas untuk bermuafakat dengan Umno. Islam dan perpaduan Melayu dijadikan komoditi untuk dijual kepada Pas dan Pas nampaknya sudah bersedia untuk dirogol sekali lagi. (Baca siasah keluaran hari ini).

Aku pernah kata, Khairy ni panjang akai. Mahathir yang terror pun boleh out, inikan pulak Tok-Tok Guru yang macam keramat hidup.

Untuk mengaburi masyarakat umum, Ezam hantar satu lapuran tentang salahlaku seorang Menteri kanan kepada Pak Lah. Pasai apa tidak kepada BPR? Ada sapa tau tentang laporan itu? Jangan-jangan lagi satu kotak kosong.

Dan untuk mengekalkan imej GERAK sebagai anti rasuah, Nazree pun menyatakan kekesalan kerana siasatan terhadap MSN ditutup. Tak kan tak tau, Azalina tu member kamcing Khairy, sejak jadi host Dateline Malysia kat NTV7 tahun 99 dulu? Tak kan Khairy nak pekena member dia!

Semua kena jual hidup-hidup.

Tiada ulasan: